Tradičně 28. února skončil termín řádné registrace do Českého svazu orientačních sportů, kam OOB TJ Turnov zaregistroval pro sezónu 2021 zatím 180 závodníků a závodnic. Oproti loňsku, kdy jsme ke stejnému datu zaregistrovali 198 závodníků se jedná o pokles, ale i tak jsme letos zatím početně největším oddílem Ještědské oblasti. Stejný trend, tedy mírný pokles, byl ostatně zaznamenán v celém českém orienťáku (do sekce OB se v ČR zaregistrovalo k 28.2. 11.329 orientačních běžců, o 814 méně než bylo na konci roku 2020). Nutno podotknout, že ne každý člen oddílu je ale registrován u svazu, zájem o členství v oddíle projevilo 201 turnováků, 21 z nich tedy uhradilo základní členský příspěvek, ale nemají zájem závodit. Propad se dal trochu čekat, po loňském roce s minimem závodů a s nejasnými vyhlídkami na letošní sezónu je řada lidí v nejistotě. Navíc nemožnost konání náborových akcí a hromadných tréninků dětí a žáků, které jsou to, co děti na sportu hlavně baví, nám také moc nehraje do karet. Pokud se situace uklidní a sezóna rozběhne, dá se očekávat, že členská základna se během roku zvýší zpět k loňským číslům. A pokud zůstaneme zatím bez závodů, tak se oddíl po rozvolnění opatření bude snažit uspořádat pro své členy a zájemce o OB na Turnovsku opět co nejvíce závodních tréninků v okolí a dalších příležitostí se proběhnout s mapou a buzolou.

Turnovská výprava na Jukolu 2019, kde si naše nová posila Terka Chrástová (vlevo dole) již vyzkoušela slušivý modro-bílý dres.

Nové posily a hostování

28. únor je tradičně i jediným možným přestupním termínem a náš klub vítá zvučné posily. Vítáme dva juniorské reprezentanty – Terku Chrástovou ze Studence, která u nás dříve hostovala v dorostu a nějakou dobu s naším klubem trénovala a Lukáše Richtra z Plzně, který má v Turnově příbuzné. Oba prvním rokem junioři budou sbírat zkušenosti v turnovských štafetách mezi dospělými, kde jistě pomohou vytvořit super konkurenci. Ze spřáteleného oddílu v Jenišovicích přicházejí nadějní žáci Anna Zabořilová a Matěj Kutek, kteří s námi také již trénují a posílí partu našich nadějí. Další posilu vítáme z Prostějova, odkud k nám přichází Petr Dudík, který se přestěhoval na Turnovsko a rád se zapojí do činnosti našeho oddílu. Již tradiční součástí našeho klubu je i skupina “cizinců” v rámci přeshraniční spolupráce, která se letos rozrostla o několik jmen. Dříve nejpočetnější německou skupinu kamarádů z Drážďan letos početně přebijí skupina polská a slovenská. Dlouholetý člen oddílu Kuba Dragowski změnil polské působiště blíže k českým hranicím a Turnovu a bude tak ještě častěji jezdit na české závody. A s sebou bude vozit skupinu závodníků, kteří tak posílí náš klub. Jsou to dorostenec Jakub Jończy a dospělí Mateusz Dzioba, Michał Kalata a Daniel Jończy. Šurgy, který sice také již v Turnově pěknou řádku let nebydlí, vždy rád jezdí s námi na závody, když je příležitost, a také on vytvořil početnou slovenskou skupinu v našem oddílu, do které nově patří dorostenci Nina Jurčíková a Tomáš Jurčík, junior Martin Knor a dospělí Ela Sedileková a Peter Mižúr.

Lukáš Richtr ještě v Plzeňském dresu. (Foto: Petr Kadeřávek)

V kategorii dorostu, kde je možné hostovat pro štafetové závody nás navíc posílí stejně jako v loňském roce Kristýna Matyášová z OK Chrastava a Matyáš Štregl z Vrchlabí, který by se měl stát lídrem naší dorostenecké štafety. Nově pro letošní sezónu hostuje i Majda Chrástová ze Studence.

Přejme si jen, aby závodních štafetových příležitostí, kde mohou naše posily a hostující dostat šanci se ukázat, bylo podstatně více než loni a také, aby zahraniční závodníci k nám mohli volně cestovat tak, jak tomu bylo dříve.

Aby informace byla úplná, zaznamenali jsme i jeden odchod. Iva Linková se rozhodla změnit dres a přestoupit do druhého turnovského klubu SOK.

Matyáš Štregl za nás hostuje již několikátým rokem, v roce 2020 se nicméně štafet neúčastnil kvůli studiu ve Finsku a omezeným možnostem cestování.

 

 

1. 3. 2021 | Daniel Wolf
PARTNEŘI ODDÍLU