Populární orienťácký server WorldofO.com vyhlašuje každoročně od roku 2010 anketu „Course of the year“, neboli „Trať roku“. Kdokoliv může vždy po skončení sezóny navrhnout libovolnou trať ze závodu či tréninku v orientačním běhu, který se běžel v daném roce. Následně jsou osloveny také známé světové o-hvězdy, aby představily čtenářům nejzajímavější tratě, které v uplynulé sezóně běžely. Na přelomu listopadu a prosince pak probíhá hlasování, kde stovky orientačních běžců z celého světa vybírají podle sebe pět nejlepších tratí, které si zaslouží tento titul. Trať, která takto posbírá nejvíce bodů je pak čtenáři WorldofO.com vyhlášena tratí roku. Krom spokojených reakcí závodníků v cíli a po závodě je to asi největší ocenění, které se může dostat staviteli tratí pro orientační běh.

Klikněte pro zvětšení

Mapa s tratí ve větším rozlišení

V roce 2018 bylo v anketě nominováno na 75 tratí z různých orienťáckých závodů a tréninků z celého světa. Mezi nimi i dvě tratě s výraznou turnovskou stopou – krátká trať z finále Světového poháru na Valdštejně od Jindry Kořínka a Finálová trať SP ve sprintu v Mladé Boleslavi od Dana Wolfa. Krátká trať na Valdštejně získala vůbec nejvíce nominací a byla i hojně zmiňována v rozhovorech se světovými reprezentanty, kteří ji často vyzdvihovali jako skutečný zážitek.

A Jindrova trať nakonec v anketě skutečně zvítězila! A to s poměrně slušným náskokem, když získala od čtenářů 24930 bodů. Na druhém místě se umístila také krátká trať a sice ta z Juniorského MS v Maďarsku se 17360 body, třetí pak skončila trať z Norského mistrovství na dlouhé trati. Trať sprintu v Mladé Boleslavi v anketě obsadila 22. místo. Žádná další trať z České republiky se již do elitní pětadvacítky nevešla.

Je to vůbec poprvé, co tuto sledovanou anketu ovládla trať z České republiky. A jak oceněný stavitel přiznal v rozhovoru pro WorldofO.com, tak je nutno podotknout, že významnou roli v cestě k tomuto ocenění hrál především unikátní krásný skalnatý terén Českého ráje, který tento závod hostil. Bylo to poprvé od roku 1994, kdy se konal závod Světového poháru v českých pískovcích a světoví běžci i fanoušci to náležitě ocenili.

Jindra spolu s nejlepšími muži závodu SP na krátké trati na Valdštejně

„První verze trati vznikla na jaře 2017 a od té doby se především hodně zkracovala a zkracovala. Nakonec jsem se i obával, aby to neběželi snad dokonce rychleji než je předepsáno,“ popisuje v rozhovoru Jindra. Neběželi. Mužskou trať prolétl vítězný Miloš Nykodým za daných 35 minut, dámská vítězka Karolin Ohlsson se do 35 minut nevešla, když se časomíra v cíli zastavila na čase 38:30. „Rozhodl jsem se raději nepočítat, kolik času jsem přípravou tratí strávil, ale určitě to budou stovky hodin, včetně bezesných nocí těsně před závody, kdy jsem nemohl spát, jak jsem byl nervózní, jak to celé dopadne. Musím poděkovat své snoubence, že se mnou měla trpělivost, když jsem tratě po večerech kreslil,“ uzavírá Jindra rozhovor.

Celkové výsledky a celý rozhovor s Jindrou (v angličtině)

9. 12. 2018 | Daniel Wolf
PARTNEŘI ODDÍLU