Parádní představení turnovských orienťáků na Mistrovství České republiky štafet a klubů, které se konalo druhý říjnový víkend pod taktovkou opavských pořadatelů za Rychlebskými horami. V sobotním MČR štafet vybojovaly dorostenky po velkém finiši zlatou medaili a ženy senzační bronz. V nedělním MČR klubů pak v kategorii dorostu donesl turnovský tým modrou vlajku do cíle na bronzové pozici. K tomu přidali druhé místo i naši veteráni v sobotní Veteraniádě ČR štafet. Turnovské modré barvy tak plně prozářily chladnou, ale slunečnou louku u Kobylé nad Vidnavkou a byly po pár letech na klubovém vrcholu sezóny zase opravdu hodně vidět.

Zlatá štafeta dorostenek Turnova na MČR štafet 2021. (Foto: Daniel Wolf)

MČR štafet: “čekané” zlato a “nečekaný” bronz

Většina výpravy vyrazila autobusem z Turnova již v pátek, víkendovou základnou se stala chata pod Smrčníkem na kopci nad známými jeskyněmi Na Pomezí. Zbytek týmu dorazil auty v sobotu. To byly na programu tříčlenné štafety. Jestli se někde medailový úspěch se vší pokorou tak trochu očekával, tak to bylo právě v sobotu v kategorii dorostenek. Mladá štafeta Lea Martanová, z Chrastavy hostující Kristýna Matyášová a Míša Novotná vyhrála v září závod Českého poháru a patřila k favoritkám. Roli favoritek ale držela také štafeta Tretry Praha, která od začátku vedla, na třetím úseku se ale naše holky před Tretru dostaly a Míša svedla strhující finiš s dotírající Markétou Mulíčkovou z Žabovřesk Brno. Udržela ji ale na cílové pásce za sebou a naše holky tak mohly slavit. Druhá turnovská štafeta (Judita Mellanová, Magdaléna Chrástová, Štěpánka Hudská) doběhla na pěkném 21. místě.

Turnovské zlaté holky. (Foto: Daniel Wolf)

Dorostenci měli na startu také dvě štafety. Ta první Hugo Hoetzel, Štěpán Waldhauser, Matyáš Štregl se držela po celý závod v TOP10 a nakonec skončila na 9. místě. “Béčko” Jonáš Mellan, Vojtěch Nejezchleb a Petr Heřmánek doběhlo na 27. místě.

Ženy měly na startu hned tři velmi silné štafety. Zatímco “Áčko” (Bára Matějková, Róza Vejražková, Šárka Sokolářová) a “Céčko” (Jana Pekařová, Terka Chrástová, Elin Martanová) složené převážně z juniorek reprezentovaly dravé mládí, “Béčko” běžely závodnice, které pamatují naše největší štafetové úspěchy před 8-10 lety, konkrétně Patchi Nieke, Ivča Rufferová a Míša Omová. Všechny štafety měly potenciál na super výsledek a všechny běžely výborně. Závod žen byl i přes náročný terén poměrně vyrovnaný. Míša Omová nakonec na posledním úseku nestačila jen na reprezentantky Denisu Kosovou z OK99 Hradec Králové a Janu Stehlíkovou z Lokomotivy Pardubice a doběhla turnovské “B” štafetě pro nečekaný, ale o to skvělejší BRONZ! Navíc “A” štafeta finišovala osmá jen 1,5 min za medailí. “Céčko” doběhlo na 15. místě. Tři štafety do TOP15 z 37 štafet, které si vybojovaly právo startu na MČR je skvělý výsledek. A medaile je prostě třešnička na dortu. “Kruh se uzavřel,” jak napsala Miška na fb, medaile po devíti letech, kdy tehdy v roce 2012 turnovské ženy vyhrály mistrovský titul skoro ve stejném složení. Jen Petru Pavlovcovou na prvním úseku zastoupila tentokrát Patricia Nieke, tehdy dorostenka, která za náš klub začínala běhat. Paráda a velká gratulace holky!

 

Bronz z MČR štafet v kategorii žen. (Foto: Daniel Wolf)

 

“Kruh se uzavřel!” Medaile po devíti letech v takřka stejné sestavě. (Foto: Daniel Wolf)

Muži nominovali na MČR hned pět štafet a všechny se podařilo u Vidnavy postavit na start. Tradiční diskuse, koho zvolit ze širokého kádru do které štafety, se rozhodly takto:

A: Jeroným Kamenický, Lukáš Richtr, Filip Wolf – tři rozběhy v sezóně se Jerrymu povedly, tentokrát si vyžral chyby a kluci museli stahovat ztrátu, do TOP10 se ani letos mužskou štafetu vytáhnout nepodařilo, 12. místo

B: Daniel Wolf, Jan Schulhof, Kryštof Hájek – stabilní výkony všech členů, ale “nic navíc”, co by štafetu dokázalo posunout do kýžené desítky, 14. místo

C: Martin Luštický, Petr Fodor, Patrik Horák – 15. místo, určitě úspěch, nejlepší “C” štafeta a hlavně super výkon Patrika na posledním úseku a srdnatý finiš s Háječkem

D: Tomáš Thoř, Martin Váňa, Kryštof Karatsiolis – 28. místo (určitě nejlepší z “D” štafet)

E: Josef Neumann, Vojtěch Zabořil, Jan Mencl – 39. místo (určitě nejlepší z “E” štafet)

Opět se nám tak podařilo postavit neuvěřitelně vyrovnané štafety (ještě na diváckém úseku třetího úseku běželi Filip Wolf, Kryštof Hájek a Patrik Horák spolu), ale opět se nám podařilo všechny ve výsledcích srovnat až za nejlepší desítkou. Tak za rok!

Dařilo se nám i ve Veteraniádě. Na stupně vystoupilo turnovské trio Jiří Provazník, Jiří Konopáč a Miroslav Folprecht v nejstarší pánské kategorii H195 (součet věků členů nad 195 let), když pánové doběhli druzí za Zlínem. V kategorii H135 skončilo trio Aleš Drahoňovský, Pavel Žemlík a Martin Baier čtvrté.

Výsledky MČR štafet

Nedělní závod startoval již v 9 hodin a ráno bylo opravdu mrazivé. (Foto: Daniel Wolf)

MČR klubů: dorostenci bronzoví

V neděli nás čekalo mrazivé ráno, při příjezdu prvních úseků na shromaždiště mírně pod bodem mrazu, šedivec a vlezlo. Jinovatku ale brzy začaly rozpouštět sluneční paprsky a na start se jako první postavili muži. Dospělí i dorost soupeřili v sedmičlenných klubových štafetách. V dospělých jich Turnov postavil hned čtyři, jen Pardubice měly stejně.

A: Jeroným Kamenický, Bára Matějková, Jan Schulhof, Šárka Sokolářová, Lukáš Richtr, Róza Vejražková, Filip Wolf

B: Daniel Wolf, Patricia Nieke, Patrik Horák, Iva Rufferová, Martin Luštický, Michaela Omová, Kryštof Hájek

C: Tomáš Thoř, Jana Pekařová, Petr Fodor, Tereza Chrástová, Kryštof Karatsiolis, Elin Martanová, Martin Váňa

D: Vojtěch Zabořil, Pavla Heřmánková, Aleš Drahoňovský, Barbora Nejezchlebová, Josef Neumann, Martyna Soroka, Jan Mencl

Po prvním úseku se áčko i béčko drží v čelní skupině, na druhém se bohužel po chybkách áčko propadá, naopak béčko je průběžně třetí. Pořadí se poté přelévá, až se áčko usazuje na 8. místě a béčko na 9. A moc možností posunu tam již není, jak se závod trhá a rozestupy se zvětšují. Áčko se nakonec ještě dostává do souboje o 7. příčku, ale tu na finiši prohrává a končí tak osmé. Béčko na posledním úseku předbíhá béčko Pardubic a finišuje na krásné deváté příčce jako nejlepší “B-tým”. Dva týmy v TOP10 je skvělý výsledek a po výpadku v letech 2018 a 2019 návrat tam, kde máme být. Ale ani k TOP6 letos nebylo daleko. Tak třeba za rok u Dvora Králové. Výborně běželo i céčko, které nakonec bralo 16. místo  a déčko 33. z takřka 50 týmů na startu. Výborné výsledky, nikdo nebyl disk a pár super individuálních výkonů.

V dorostu běžely dva turnovské týmy. Vinou absencí a zdravotních komplikací ale byly oba týmy mírně oslabeny. Áčko nakonec běželo ve složení: Jonáš Mellan, Míša Novotná, Hugo Hoetzel, Kristýna Matyášová, Matyáš Štregl, Lea Martanová a Štěpán Waldhauser. A běželo výborně. Papírově slabší Jonáš výborně zabojoval na prvním úseku a přinesl sice poměrně velkou ztrátu, ale ne takovou, která by se nedala stáhnout. Míša Novotná a pak hlavně Kristýna Matyášová rychlými časy na úsecích vrací štafetu do kontaktu. Po čtvrtém úseku jsme druzí, ovšem propastných skoro 8 minut za vedoucími Pardubicemi. V družstvech se ale může stát cokoliv. Pardubičtí chybují a naši běží výborně. Maty s Leou drží zuby nehty kontakt s výborně běžící USK Praha a Markéta Mulíčková do souboje dotahuje Žabovřesky. Waldy tak vybíhá ve skupině s USK a Žabovřesky bojovat o medaile. Navíc týmy za námi chybují, takže hlavně jít v klidu a začíná to vypadat velmi dobře. To se nakonec daří. Nakonec sice Štěpán ztrácí kontakt s vedoucím duem, možná i vinou zranění ze čtvrtečního ladícího tréninku, ale bojuje a tým si tak po takřka 300 minutách práce v lese dobíhá pro bronzovou medaili. Celkově sedmá medaile pro turnovské dorostence z MČR klubů, ale první od památného zlata z roku 2013. Navíc s velmi mladým týmem, který má potenciál se ještě zlepšovat. Velká gratulace.

Náskok na bronzové pozici byl dostatečný, a tak si dorostenci mohli užít i společný doběh s klubovou vlajkou. (Foto: Daniel Wolf)

Výborně bojuje i oslabené “Béčko”. Bohužel vinou nemocí a zranění tam běží 5 holek a pouze dva kluci. Velká nevýhoda proti ostatním, kteří mohou postavit čtyři kluky. Nakonec tým ve složení Vojta Nejezchleb, Kačka Lamačová, Judita Mellanová, Magdaléna Chrástová, Petr Heřmánek, Bára Novotná a Štěpka Hudská končí 23.

Bonusem na závěr byl i fakt, že super sobotní výkon dorostenek jim vynesl vítězství v celkovém pořadí Českého poháru štafet pro rok 2021. A nedělní bronz posunul turnovský dorost na třetí příčku v České lize klubů 2021.

Veteráni bohužel na nedělní Veteraniádu žádné plnohodnotné družstvo nepostavili.

Po několika letech jsme tak opět prožili klubový vrchol sezóny s parádními výkony, se spoustou emocí, super týmovým duchem a hlavně se zaslouženým medailovým leskem. Je na co navazovat, ale také na čem dále pracovat. Díky všem.

TURNOV!!

Výsledky MČR klubů

My vám ty medaile přivezli! (Foto: Martin Luštický)

11. 10. 2021 | Daniel Wolf
PARTNEŘI ODDÍLU