Tiomila, “deset mil”, resp. vlastně “deset švédských mil”, první z velkých štafetových závodů sezóny, po finské Jukole druhý největší štafetový závod na světě a největší ve Švédsku. Po dvou letech covidové odmlky se druhý květnový víkend roku 2022 vrátila tato orienťácká mega akce na scénu a Turnov nemohl chybět. Vyslali jsme na sever desetičlenný tým mužů a pětičlenný tým žen a další turnováci ještě oblékli dresy jiných klubů.

Kompletní tým, který se vydal na 10Milu a přípravný kemp. Chybí Kuba Dragowski, který běžel v dresu OK99 a stojí na druhé straně objektivu.

48. místo týmu žen Turnova na Tiomile 2018 a 72. místo silného turnovského týmu mužů na Tiomile 2013 jsou výsledky, které jsme věděli, že se v konkurenci více jak 300 štafet z celého světa budou překonávat těžko. Line-up letos nebyl tak silný, vezli jsme mladé pušky, pro které to byla první zkušenost se Švédskem vůbec nebo minimálně s takto velkým závodem v noci, a také jsme vezli zkušené borce, kteří si chtěli po letech připomenout atmosféru takového závodu nebo orienťák ve Skandinávii vůbec. Hlavně jsme ale pašovali do Švédska skvělou náladu a týmového ducha a byla to opět parádní oddílová akce.

Celá výprava vyrazila ve čtvrtek ráno na letiště, po příletu a přesunu jsme stihli ve čtvrtek a v pátek několik tréninků, za světla i za tmy, podle toho, kdo se připravoval, na který úsek. Naší základnou na prodloužený víkend se stala klubovna OK Milan u městečka Nora, kterému moc děkujeme za skvělé tréninkové zázemí.

Zázemí v průběhu 10Mily jsme našli v klubovně OK Milan u městečka Nora.

Závod žen: Barys na trůn a Lucky výraz zarámovat!

Závod žen pak přišel na přetřes jako první. V sobotu 7. května krátce po 13. hodině se do lesa vydalo 315 dámských štafet a mezi nimi i Bára Matějková, která rozbíhala štafetu Turnova. Část týmu sledovala závod přímo v aréně, část kluků, kteří sbírali síly na svůj večerní / noční závod pak ne klubovně u obrazovky televizního přenosu.

Tým 699: Bára Matějková, Lucka Luštická, Šárka Sokolářová, Ita Krafková a na fotce chybějící Kamila Gregorová.

První mezičas po necelých třech kilometrech a začínají se tam objevovat první dresy na kameře. Tak kde je ten Turnovský? 15. místo, 20 vteřin za čelem, v kontaktu s první skupinou. V klubovně u kluků vypuká smích a i ti, kteří nesledovali, běží k obrazovce. Bára běží výborně. Dostat se z ne zcela výhodné 199. pozice na startu na 15. místo už na prvním mezičase, klobouk dolů.

Druhý mezičas, s napětím vyhlížíme turnovský dres. Je tam! Bára je čtvrtá, pevně etablovaná v první skupině hned za vedoucí Terezou Janošíkovou. Komentátoři přenosu se začínají hodně věnovat českým závodnicím a většina švédských diváků googlit, kde že to leží ten Turnov.

Bára nabíhá na poslední kontrolu z první figury. (Foto: Lars Rönnols)

Další kamera je už až na poslední kontrole. Režisér zabírá stromečky na kraji lesa, kdy se tam objeví nějaký dres, a který to bude. Jsou tam dva, oba tmavé. Rozpoznáváme černou Järlu a který je ten druhý? “To je přece Barys,” vykřikne někdo z kluků přilepených k obrazovce a na klubovně vypukne totální týmová euforie. V cílové rovince naše rychlonohá Bára nedá soupeřce žádnou šanci a OOB TJ Turnov se ujímá vedení Tiomily! Neuvěřitelný výkon, parádní reklama pro Turnov v celé Skandinávii, skvělá Bára. Nepamatuji se, že by kdy český klub vedl po některém úseku Tiomilu. Najednou není nikdo z účastníků, kdo by o Turnovu nevěděl. “A nejlepší na tom je, že tam teď Turnov bude viset v těch výsledcích pořád na prvním místě a ostatní velké týmy se budou řadit až za něj,” směje se Tomík. A má pravdu. Turnov teď bude vidět v grafice na čele minimálně do prvního mezičasu druhého úseku.

Ten nejkrásnější pohled na velkoplošnou obrazovku v cílové aréně.

Předávka. Vybíhá Lucka Luštická. Její výraz, když jí poprvé zabrala kamera, jak čeká na předávce na Báru je k nezaplacení. “Jakože vážně? Já budu vybíhat první?” Vyběhla první a běžela velmi dobře. Na prvním mezičase drží skvělé 4. místo, v cíli krásné 20. Nedalo se čekat, že by se v konkurenci nejlepších orienťaček světa dalo udržet vedení, ale že by atak na nejlepší turnovské umístění? To je hratelné určitě.

Předávka na 1. místě, Barys předává mapu Lucce.

Video s doběhem Barys a předávkou Lucce na prvním místě s atmoškou na klubovně

Na nejdelším třetím úseku bojuje Šárka Sokolářová. Tu čekal trochu jiný orienťák oproti více běžečtějším prvním úsekům. Hodně dlouhý postup hned na první kontrolu, pak kamenitá těžká kopcovitá oblast. Mapově bez větších chyb, ale fyzicky to rychleji nešlo. I tak stále krásné 46. místo turnovského týmu. Do boje vyráží Ita Krafková, Lucky ségra, která plánovaně doplnila tým na nejkratší úsek, běží dobře, ztráta se příliš neprohlubuje, průběžné 57. místo a do lesa vysílá Kamilu Gregorovou. Kamča zaskočila za zraněnou Martynu a běžela velmi dobře. Na posledním dlouhém úseku plném hvězd, který zavedl ženy do extrémně členitého svahu pod arénou, kde i ty nejlepší dámy vyráběly velké chyby v přímém přenosu televizních kamer, to ustála a donesla tým OOB TJ Turnov do cíle na konečném 69. místě v čase necelých 291 minut. Sice to není vylepšení nejlepšího turnovského umístění, ale z 315 štafet na startu je to parádní výsledek. Nejlepší český ženský tým na Tiomile 2022 a hlavně tým, který si užil svou chvíli slávy, a který celou dámskou Tiomilu zásluhou Báry vedl. Gratulujeme.

Přečtěte si Báry pohled na první úsek a turnovskou výpravu na Tiomilu vůbec ve Sloupku reprezentanta na O-News.cz.

Tiomila: Bezesná noc plná příběhů

Hlavní závod desetičlenných týmů mužů startoval tradičně v sobotu večer se setměním (ve 21:30) a běželo se přes celou noc. Prvního úseku se zhostil Dan Wolf, který již v minulosti několikrát rozbíhal 10milu i Jukolu a kterého první úseky baví. Navázat na Báru nebude vůbec jednoduché, spíš nemožné, ale propracovat se do čelní skupiny a přinést to dalším klukům v kontaktu, to byl jasný cíl. Bohužel startovní pozice s číslem 206 nebyla ideální a nepodařilo se brzy dostat dopředu, balík se natahoval a čelo vzdalovalo. Byla to tak urputná práce v balíku, hlídání si svých farst a hlavně neudělat chybu. Předbíhat se bohužel moc nedalo, terén kladl velký odpor, borůvčí a vřes po kolena střídaly mechové bažiny, pěkně nacucané a vychlazené studeným severským večerem. Přesto se postupem trati dařilo dostávat postupně víc a víc dopředu a po prvním úseku figuroval tým OOB TJ Turnov na 44. místě s odstupem pouze necelých dvou minut na absolutní špičku. Tedy v kontaktu.

Dan Wolf na doběhu prvního úseku 10Mily. (Foto: Lars Rönnols)

Druhého úseku se zhostil Tomík Zakouřil, zkušený závodník, který odběhal něco Tiomil, ale ještě v dobách kdy se razilo manuálně a o televizním přenosu se ještě nikomu ani nesnilo. Byl to tak velký návrat s hlavním cílem si to pořádně užít. A to se myslím podařilo dokonale. Jsme na 88. místě a do lesa vyráží Matyáš Štregl. Zkušenost střídá dravé mládí. Premiéra na jednom z delších nočních úseků. A premiéra povedená. Bez velké chyby, velmi dobrý výkon. 55. místo na úseku a vytažení týmu na 65. pozici. I na čtvrtém úseku nasazujeme mládí, dorostenec Štěpán Waldhauser vybíhá na kratší noční úsek. První Tiomila a rovnou křest ohněm. Nebo spíš hození do chladné švédské tmy. Ta Waldymu, který bojoval už před závodem s nachlazením úplně nezachutnala a přidal i pár větších chyb. Ale o to nejde, hlavním cílem bylo si to vyzkoušet a sesbírat zkušenosti a zážitky a těch je myslím i z kratšího úseku až až.

Start Tiomily má vždycky neopakovatelnou atmosféru.

Dlouhá noc. Nejdelší úsek závodu, nefarstovaný, kdy všichni na úseku mají stejnou trať a jak název napovídá, běží se stále za černočerné tmy. Jeroným Kamenický vybíhá ze 100. místa. “Hlavně se dostat do dobré skupiny, která poběží rychle a budou za mě mapovat těžké pasáže,” přál si Jerry před startem. “Chytil jsem bohužel skupinu, která běžela trochu pomaleji, než bych chtěl a ještě dělala chyby,” hlásil pak v cíli. Nakonec úctyhodné 2 hodiny a 12 minut tvrdé noční směny v severských bažinách, stáhl pár míst a na trať vyslal Aleše. Aleš Drahoňovský, další z velmi zkušených závodníků, který si chtěl hlavně okusit atmosféru takového závodu, na šestém kratším úseku již běžel za rozednívání, ale jak sám říkal, “prvních 20 minut byl stále poctivý noční orienťák!” Dobrý výkon bez větší chyby, zase pár míst dolů a vybíhá Hugo Hoetzel. Nejmladší člen party, poprvé ve Švédsku, poprvé na Tiomile. V rámci předzávodní přípravy vyrazil v sobotu na tříhodinový výlet, aby se správně naladil na nejkratší úsek závodu nad ránem. A svou premiéru ustál. Osmý úsek a další premiéra na Tiomile v podání Standy Nejmana. Standu trochu svírala nervozita a vytvořil několik chybek, ale v cíli hodnotil výkon samozřejmě pozitivně: “Velký zážitek pro mě, poprvé TIOMILA, poprvé ve Švédsku, vybíhat s nejlepšími (kteří šli už 10. úsek), na jedničku okamžik s Gustavem Bergmanem, v lese mě předbíhal Albin Ridefelt, prostě kvalitní společnost. Díky že jsem mohl běžet a být součástí!” 

Ukázka mapy 5. úseku mužů “langa natten” / “dlouhá noc”.

To už slunce bylo vysoko na obloze a diváci v aréně sledovali doběhy nejlepších štafet dne. Zvítězil tým OK Linné z Uppsaly, v jehož dresu běžel druhý úsek i český reprezentant Miloš Nykodým. Holky a noční úseky kluků, kteří se vrátili po doběhu spát na klubovnu, balili a uklízeli a přejížděli zpět do arény vyzvednout mapy, zbytek posádky, zafandit a připravit se k rychlému přesunu na letiště. Na trati bojoval Tomáš Thoř na devátém úseku. Původně určený finishman, ale nakonec se musel prohodit s Víťou Zakouřilem, který byl ve Švédsku autem, a tak nemusel spěchat na letadlo, které by Thořík z posledního úseku nestihl. Vítek se toho ujal srdnatě i přes to, že kvůli zdravotním problémům toho moc netrénoval, vzal delší úsek a ještě dobíhal bez týmové podpory, protože zbytek týmu už “uháněl” na tempomat maximálních 110 km/h po švédské dálnici z Örebro do Stockholmu. Ale na dálku fandili všichni.

Cílovou pásku nakonec proťal na 103. místě v čase 12 hodin, 52 minut a 49 vteřin. Není to sice nejlepší turnovský výsledek, ale o to nešlo. Byla to opět skvělá týmová akce a díky individuálním výsledkům a výkonům byl Turnov ve světě hodně vidět. Možná až nečekaně hodně.

TUR teamy pospolu, hezky podle úseků. 206: Dan Wolf, Tomík Zakouřil, Matyáš Štregl, Štěpán Waldhauser, Jeroným Kamenický, Aleš Drahoňovský, Hugo Hoetzel, Stano Nejman, Tom Thor, Víťa Zakouřil. 699: Barys Matějková, Lucka Luštická, Šárka Sokolářová, Ita Krafková.

Ještě dvě jména se tu hodí zmínit. Součástí výpravy byl Mitkoš Folprecht, který se sice nevešel do týmu, ale po klasických peripetiích s boarding pasem s námi nakonec odletěl, odtrénoval celý kemp a byl nasazen na třetí úsek ve společném týmu několika klubů. Tedy na dlouhý noční úsek, na kterém si pobyl neuvěřitelné 3 hodiny a 17 minut. Všechny kontroly našel, dokončil, lampa vydržela svítit a odnesl si parádní zážitek. No a v neposlední řadě samozřejmě Petr Fodor, alias Žokej, který celou akci zorganizoval, vše připravil, nachystal, ošéfoval, aby pak také v týmu neběžel, když z důvodu zranění nastoupil na druhý úsek za slovenskou Kobru Bratislava. Děkujeme!

Stránka závodu / Výsledky / Pár turnovských fotek

Mrkněte na aftermovie pro navození atmosféry:

14. 5. 2022 | Daniel Wolf
PARTNEŘI ODDÍLU