Přes 30 závodníků na MČR ve sprintu a celkem 9 čtyřčlenných smíšených štafet našeho oddílu se vydalo do pražských Stodůlek na další dvě letošní mistrovství ČR, sobotní sprint a nedělní smíšené štafety. Přípravě na sprintová mistrovství jsme věnovali dost tréninků i času na technickou přípravu, a tak jsme jeli zejména v kategoriích dorostu a juniorů s poměrně velkými ambicemi. Sobotní sprint pod pořadatelskou taktovkou pražských oddílů Kotlářka a Tretra patřil rozhodně k těm nejhezčím za poslední roky, i když byl o něco lehčí, než jsme čekali.  Z turnovských závodníků se nejvíce dařilo Míše Novotné, která suverénně ovládla kategorii starších dorostenek, bronz ve stejné kategorii brala Lea Martanová. Stejnou kategorii mužů opět s převahou vyhrál hostující Kuba Peterka, asi největší překvapení letošní sezony, Hugo Hoetzel skončil na solidním 12. místě. Zatímco v mladších dorostencích bylo nejlepší 20. místo Daniely Houžvičkové, tak v juniorech vybojoval stříbro Kryštof Hájek (4. místo Matyáš Štrégl) a v juniorkách pak medailovou bilanci Turnova uzavřela bronzem Jana Pekařová. V dospělých kategoriích startovalo z různých důvodů jen málo turnovských závodníků a jako solidní lze brát jen 9. místo Šárky Sokolářové v ženách.

 

Nedělní smíšené štafety (čtyřčlenné v pořadí D,H,H,D) se běžely za asistence televizních kamer (přímý přenos) v sousedním prostoru s jiným centrem a závody to byly v obou kategoriích (dorost a dospělí) velmi dramatické a pěkné. První startovaly štafety dospělých včetně 4 turnovských štafet a hned na rozběhu byla vidět zejména Šárka Sokolářová z velmi mladé první turnovské štafety, která doběhla v čelním “balíku” na 2. místě. Na dalších úsecích naši junioři K. Hájek a M. Štregl poznali, že závodit s mužskou špičkou není jen tak a přeci jen trochu ztratili, ale Jana Pekařová na finiši nakonec dovedla štafetu ke krásnému 5. místu. Hned za ní na 6. místě finišovala nestárnoucí Míša Omová, kde naopak na rozběhu ztratila Elin Martanová, ale rychlík Jeroným Kamenický měl svůj lepší den a v sobotu nestartující Jan Schulhof také zaběhl výborně. Škoda, že chybělo  nebo neběželo několik našich opor (Bára M., Patricie N., Dan W.) Ale dospělí rozhodně nezklamali a dvě štafety na velké bedně byly velkým úspěchem.

Závod dorosteneckých štafet byl z našeho pohledu ještě dramatičtější, do boje se vydalo hned pět turnovských štafet. Na rozběhu se příliš nedařilo ani Lee z první, ani Juditě z druhé štafety, naopak stejně jako v sobotu předvedla velmi dobrý výkon ve třetí štafetě Daniela Houžvičková. Hugo a Waldy na druhém úseku dále mírně ztráceli a ztráta v polovině téměř minutu a půl nevypadala dobře. Ale Kuba Peterka na 3. úseku smazal skoro polovinu ztráty a Míša Novotná na finiši podala opět skvělý výkon, soupeřkám nedala šanci a finišovala turnovské dorostenecké štafetě pro zlato! Další štafety pak skončily na 20., resp. 24. místě. Tedy celkově velmi vydařený víkend s velmi dobrou týmovou atmosférou a 5 medailemi pro Turnov!

Filip

16. 5. 2022 | Filip Stárek
PARTNEŘI ODDÍLU