V úterý 7.6. vyrazili závodníci turnovského gymnázia pod vedením Dana Strnada a za pomoci oddílových trenérů Patrika a mě společným busem s běžci Libereckého gymnázia F.X.Šaldy (vedoucí Martin Luštický) na celostátní finále škol v orientačním běhu v dalekém Prostějově. Do tohoto finále postoupilo vždy nejlepších 20 škol ve 2 kategoriích. Zatímco kategorie základní školy má 2 věkové podkategorie DH7 a DH9, tak kategorie gymnázia pouze jednu HS, bodují vždy 2 nejlepší kluci a 2 nejlepší holky v kategorii. V minulosti Turnov několikrát zvítězil ve starší kategorii, ale tentokrát se to vše sešlo špatně a nemoci a zranění vyřadily hned 6 hlavních opor a na finále odjela hodně oslabená 5 členná výprava bez medailových ambicí.  Zato tým mladých se předvedl na delším sprintu v Prostějově na rychlých nezáludných tratích v plné parádě a při účasti 450 závodníků se první 2 turnováci umístili vždy nejhůře do 8.místa. V celkovém hodnocení tak jednoznačně vyhráli a porazili hegemona posledních ročníků Biskupské gymnázium  Hradec Králové! V kategorii gymnázií první startující Míša Novotná vyhrála, ale svůj den neměl Hugo a když  Štěpka, Kuba Mertlík i Bára Novotná bojovali seč mohli , stačilo to na hezké 8.místo ve velmi vyrovnané soutěži, kde za normálních okolností byla medaile velmi blízko…

Protože se vyhlašovalo za velmi důstojných podmínek (TV, ceny předávala Jana Cieslarová, profesionální komentátor) do 6.místa i individuálně, tak si na podium  postupně z  turnováků došli pro ovace  Anna Zabořilová (1), Matilda Tomášková(2), Katka Houžvičková (4), Daniela Houžvičková (2), Kája Novotná (6), Eda Žemlík (3), Tomáš Drahoňovský (3) a Prokop Tomášek (6). Nutno ale ocenit i ostatní, třeba 8.místo Jáchyma Peška a hlavně všechny za bezva týmový duch a pohodovou a přitom v tom dobrém profesionální atmosféru, která přinesla velký úspěch škole, oddílu i Turnovu! A ocenění zaslouží i organizátoři (D.Vystavěl) za prezentaci, kterou nemá leckterý vrcholný závod (viz TV rozhovor s Míšou Novotnou a další detaily)…. a díky Patrikovi, Martinovi i Danovi Strnadovi za organizaci a podporu mladých závodníků.

Filip

Obrázky: holky z Turnova s nejlepší českou závodnicí všech don Janou Cieslarovou, TV rozhovor s vítěznou Míšou, Štěpka a Eda na doběhu, Hugo zpytuje svědomí, vítězný tým a kvíz na závěr: Čí jsou to nohy? (pište mě, kromě autora nohou ocením první správnou odpověď…)

PS: Dan Strnad zvedl hozenou rukavici /hádejte kým/ a zve celý tým na večeři do Magiku!

8. 6. 2022 | Filip Stárek
PARTNEŘI ODDÍLU