V náročných terénech podhorských terénech v Nové Vsi u Smržovky proběhlo o víkendu 4.-5.6. opět v tradičním modelu kvalifikace – finále MČR na krátké trati. Početná turnovská výprava přijela připravena z více modelových tréninků v relevantních terénech a s poměrně velkými ambicemi. Ty se potvrdily více v sobotní kvalifikaci s hodně tvrdým postupovým klíčem zvláště v dorosteneckých kategoriích (18 ze 100 di finále A), kde na rozdíl od více neúspěšných favoritů postoupilo celkem 11 mladých a 7 dospělých turnovských závodníků (přesněji vč. 2 hostujících) do A finále a většina ostatních do B finále.

Prokop po úspěšném semifinále a Míša na zlatém doběhu finále

Nedělní finále přivedlo závodníky více do bažinaté části Černé Studnice a nám se dařilo se střídavými úspěchy, protože ne všichni zvládli vypjatou atmosféru finále, kde vyhrávala mapová přesnost a chladná hlava nad riskováním a rychlým tempem. Mazácky se se vším vyrovnal benjamínek Prokop Tomášek v H16 a po sobotním vítězství v kvalifikaci ho pouze jediná kolektivní chyba v úplném závěru připravila o zlato, ale i těsné stříbro je skvělý výsledek! Stejně tak suverénně, i když více běžecky  si počínala letošní vládkyně starších dorostenek Míša Novotná a doběhla si pro zlato. Na bronz pak dosáhla překvapivě, ale zaslouženě v D18 v dresu Chrastavy hostující Kristýna Matyášová, pro 4.místo si doběhl v dresu LLI Kuba Peterka. Hezké bylo v dorostu i 12 místo Judity v D18 a 16 Katky Lamačové v D16, cenná byla i 4 resp.5. místa v B finále Huga Hoetzela a Štěpánky Hudské.

Jestli jsem byli někde trochu za očekáváním, pak to byly výkony našich juniorů v A finále, která byla velmi těsná a rozhodovaly chyby. Nejblíže k medaili byl vítěz sobotního rozběhu Matyáš Štrégl, ale jedna větší chyba ho stála daleko lepší umístění než 7.místo, podobně tomu bylo i u Jany Pekařové a dalšího 7.místa. Zatímco 12.místo Elin jde na vrub spíš tenčícím se fyzickým silám, tak 12.místo Kryštofa Hájka bylo zklamáním, nedokázal se poučit ze sobotních chyb a předvedl mapově i takticky nedobrý výkon.

Z dospělých je hezké 7.místo Šárky Sokolářové, o ještě lepší umístění ji připravil vadnoucí fyzický výkon od poloviny trati, 15.místo Dana Wolfa a 17.Olafa a hlavně 11.místo Ivy Rufferové jsou velmi pěkná…

Filip

8. 6. 2022 | Filip Stárek
PARTNEŘI ODDÍLU