Srpen se nám přehoupl do své druhé poloviny a to znamená jediné. Blíží se tradiční letní vícedenní závody Pěkné prázdniny s orientačním během v Českém ráji, které pořádá náš oddíl OOB TJ Turnov od 19. do 21. srpna 2022. V letošním roce je v plánu již 31. ročník a za centrum byl zvolen bývalý lesní kemp Peklo na břehu Komárovského rybníka u Branžeže. Tedy velmi tradiční lokalita pro PP, kde bylo centrum v historii již několikrát. Naposledy zde byl situován kemp PP v roce 2010.

Bývalý kemp Peklo na břehu Komárovského rybníka nabídne zázemí PP 2022, které tak nebude tentokrát na louce, ale v lese.

Na závodníky čekají tradičně tři etapy. V pátek odpoledne krátká trať, kterou připravuje Šárka Sokolářová v prostoru Chrbů a mapy Kančí zoubek. Z velké části v prostoru, který v několika minulých ročnících PP v Žehrovských lesích patřil zpravidla klasikám. Ale technický middle mu jistě bude slušet a pro závodníky to bude věříme příjemná změna. Klasika je na programu samozřejmě také, poběží se jako druhá etapa v sobotu a tratě staví Vojtěch Zabořil. Delší kategorie se podívají až do prostoru “Pomníků”, kde se na PP běželo naposledy v roce 2014, a kde se bohužel v posledních letech dost kácelo a charakter lesa se v této části “Kosti” trochu proměnil. Tak jsme celou tuto část nechali zbrusu nově přemapovat Zdeňkem Sokolářem a Janem Drbalem a máte se na co těšit. V neděli celé PP zakončí třetí etapa, další krátká trať s intervalovým startem z pera Vítka Zakouřila. Bohužel z důvodu ochrany přírody nám nebyly povoleny některé části prostoru Branžeže, kde se běhalo v minulých letech, ale i tak na závodníky bude čekat krásný technický les, z části nově přemapovaný Petrem Matulou a samozřejmě ochutnáte i místní pověstné skalní plotny. Takže boty s hřeby nezapomeňte nechat doma!

Pěkné prázdniny to nejsou samozřejmě pouze závody, ale i bohatý doprovodný program. V centru závodů budou po celý víkend k dispozici stánky s občerstvením, výčep, stánky se sportovním vybavením, dětský závod a mnoho dalšího. V sobotu bude na programu tradiční vložené klání “O nejlepšího Píchače PP”, a také večerní koncert kamarádů orienťáků. Celý víkend zakončí v neděli odpoledne slavnostní vyhlášení vítězů 31. ročníku PP.

Výsledky jednotlivých etap bude možno sledovat on-line a koho bychom měli vidět v popředí? Na startu bude přes 1000 závodníků všech věkových kategorií od malých dětí až po ty nejzkušenější veterány. Nejprestižnější jsou ale samozřejmě kategorie dámské a pánské elity. Těm loni vládli “cizinci”. V ženách vyhrála němka Patricia Nieke v ČR běhající za pořádající OOB TJ Turnov a v mužích švýcar Baptiste Rollier v ČR běhající za OK99 Hradec Králové. Ani jeden z nich nefiguruje v přihláškách na letošní ročník. V ženách by o stupně vítězů měly bojovat reprezentantky Karolína Kettner či Markéta Mulíčková a také letos výborně běhající Erica Edman. V mužích uvidíme na startu bývalé reprezentanty Pavla Kubáta, Jana Procházku, Jana Mrázka, současné mladé reprezentanty Víta Horčičku, Jana Gajdu, Filipa Adámka či bývalého německého reprezentanta Moritze Döllgasta, který v minulosti již PP také vyhrál.

Vyhlášení vítězů loňského 30. ročníku PP. Vítězi se stali Patricia Nieke a Baptiste Rollier. Kdo se zapíše do historie na Wikipedii letos?

Ale Pěkné prázdniny nejsou jen o výsledcích a bodech do rankingu, ale hlavně o pěkném proběhnutí po lesích Českého ráje a o zážitcích, kterých si doufáme odnesete co nejvíce. Tak na viděnou v PPPekle!

Informační rozcestník

 

10. 8. 2022 | Daniel Wolf
PARTNEŘI ODDÍLU