Mistrovstvím ČR štafet a klubů na Vysočině skončila hlavní sezona klubových soutěží. Závodníci  OB TJ Turnov vyslali do závodů skoro 70 závodníků v mistrovských štafetách a družstvech dorostu, dospělých a veteránů.

V sobotních štafetách se nejvíce dařilo dorostenkám, které ve složení  Lea Martanová, Kristýna Matyášová a Michaela Novotná dokázaly potřetí za sebou obhájit mistrovský titul a vyhrát celkově Český pohár štafet za rok 2023. Příští rok tato skvělá děvčata uvidíme ve štafetových závodech již za dospělé, byť v individuálních závodech budou startovat v juniorské kategorii. I 11.místo druhé štafety je výborné. Dorostenci skončili na hezkém 10.místě.  První štafeta žen ve složení Barbora Matějková, Šárka Sokolářová a Jana Pekařová se pohybovala většinu závodu na medailových pozicích, bohužel chyby na posledním úseku je stály lepší než konečné 8.místo.  Příliš se tentokrát nedařilo ani nemocemi oslabeným turnovským mužům, nejlepší štafeta skončila na 25.místě. Kdo se ale “vytáhl”, byla štafeta nejmladších veteránů, která ve složení Martin Luštický, Tomáš Dlabaja a Petr Fodor ve velké konkurenci získala titul, o kategorii výše H135 (součet věků závodníků) skončila štafeta ve složení Martin Baier, Aleš Drahoňovský a Pavel Žemlík na 5.místě.

Kristýna, Míša a Lea si dobíhají pro třetí mistrovský titul (foto Petr Kadeřávek)

V nedělním MČR družstev (štafeta 4 muži, 3 ženy) bojoval  dorost ve velmi dramatickém závodě po velké ztrátě v úvodu až do poslední chvíle o medaile, na poslední úsek vybíhal dokonce na 2.místě, ale ve finiši nakonec v konkurenci 45 týmů získal 5. místo (Drahoňovský, Mellanová, Tomášek, Novotná M, Syrový, Martanová, Hoetzel).  Družstvo bylo po 5 hodinovém závodě pouhé 2 minuty od stříbrné medaile!  Ale tento  výborný výsledek stačil na to, že dorost OB TJ Turnov se stal celkovým vítězem České ligy klubů pro rok 2023!  Jde o součet bodů za všechny celostátní štafetové závody dorostu v daném roce a prestižní celkovou soutěž klubů. Obhájil tak loňské vítězství před Pardubicemi a Žabovřesky Brno a jde o vynikající úspěch Turnova! (viz titulní fotka)

První družstvo dospělých skončilo za 64 týmů na nevýrazném 9.místě, celkově dospělí v České lize klubů obsadili lichotivé 7.místo.  Ve veteránských družstvech dokázalo zlato v nebývalé konkurenci 75 družstev (!) získat družstvo Turnova ve složení A.Drahoňovský, Omová M, P.Žemlík, A.Dlabajová a M.Baier).

K úspěchům Turnova je potřeba přiřadit i výsledky žactva, které běželo MČR oblastních výběrů za Ještědskou oblast (8 členné týmy složené z ml. i st. žáků a žákyň). V konkurenci 40 oblastních družstev dokázala družstva obsadit  skvělé 3. a 4.místo, přičemž první, nemocemi silně oslabený  tým jen  12 sekund za vítězným týmem z Jižní Moravy. V týmu podala famózní výkon Matilda Tomášková, výborně v něm běželi i další závodníci z OB TJ Turnov Anička Zabořilová a Eda Žemlík.  Tito závodníci příští rok v dorosteneckých kategoriích nahradí veleúspěšnou generaci, která “odejde” do juniorské kategorie (M. a B. Novotné, Hoetzel, Mellanová, Matyášová, Martanová), která naopak posílí dospělý tým, který to velmi potřebuje. Vzhledem k přístupu a výkonnosti silné generace starších žáků věříme, že brzy naváží na skvělé úspěchy současného dorostu.

Pár slov na závěr: Mistrovství štafet a klubů je vždy důležitým klubovým zakončením sezony, a i když se ne vše povedlo zejména u dospělých , tak Turnov velmi výrazně navázal na předchozí úspěšnou sezonu a jeho závodníci nám dělají radost napříč kategoriemi.  Snažíme se, aby Turnov byl v orientačním běhu pojmem i vzorem  profesionálního přístupu a férového soutěžení … tak dobrý směr i v roce 2024!

Filip Stárek 

Kuba Chupek (družstva dospělí) na doběhu

vítězná štafeta dorostenek Turnova (M.Novotná, L.Martanová a K.Matyášová)

Prokop Tomášek (štafeta H18)

 

situs slot danagacor

slot dana gacor

17. 10. 2023 | Filip Stárek
PARTNEŘI ODDÍLU