Od 4. do 7.4.2024  se dorostenci OB TUR doplnění 3 závodníky  JO zúčastnili pod hlavičkou výběru Ještědské oblasti tradičních jarních mezinárodních závodů dorostu (CEYOC) v Maďarském Csákváru.  Letošní konkurence národních reprezentací (ČR reprezentovalo 5 oblastních výběrů) byla opět větší než v minulosti a dala možnost se porovnat s konkurencí v zajímavých prostorech maďarské vrchoviny. V těchto prostorech  se bude navíc letos konat ME dospělých, takže souběžně s CEYOCem zde v rámci vícedenních bylo možné vidět v akci největší světová esa v  čele s Norem Fosserem i s českou reprezentací ( za ní startovaly i závodnice OB TUR Jana Pekařová a Bára Matějková).

Po celkem dlouhé a  únavné cestě jsme se večer ubytovali v nedalekém Oroszlány v poněkud drsnějším prostředí než slibovala prezentace, ale protože orienťáci nejsou rozmazlené primadony, tak jsme se s tím brzy vyrovnali a mohli se soustředit na to hlavní. Před úvodní odpoledním závodem štafet v pátek 5.4. jsme stihli ještě  ranní mapový trénink, který nám dal celkem jasnou představu, co nás čeká…kopce, generalizovaná, ale dobrá mapa, spousta rýh, údolíček  a vápencové podloží s občasnými skalními výchozy a většinou dobře průběžné jarní listnaté lesy.

Štafety: samostatná aréna a závod jen pro dorost CEYOC přivítali téměř 70 štafet v kategoriích děvčat i chlapců mladšího a staršího dorostu. Kromě českých štafet to byly reprezentační týmy domácího Maďarska, Polska, Slovenska, Chorvatska, Španělska a Slovinska, pro nás tedy velmi dobrá možnost srovnání. V kategorii M 18 naše nejsilnější štafeta ve složení Hyxa, Podrábský, Tomášek po dramatickém průběhu  zvítězila a druhá, ryze turnovská štafeta Veselý, Teringl, Drahoňovský skončila na krásném 7.místě (20 štafet). v M16 turnovská štafeta Žemlík, Pešek a Kutek skončila na hezkém 8. místě (17 štafet). Starším  turnovským děvčatům (W18) se vůbec nepovedl první úsek, takže i přes dobré výkony na dalších úsecích štafeta ve složení D.Houžvičková, K.Lamačová a B.Lamačová skončila na 10.místě (14 štafet).  Mladší dorostenky (W16), opět v ryze turnovské složení K.Houžvičková, Tomášková a Zabořilová skončily na krásném 4.místě!

Klasická trať: nová aréna, reprezentační týmy dospělých a náročná trať daly závodu punc “velkého”  závodu.  Dlouhé náročné postupy, teplo a kopce prověřily každého dokonale a nikomu nic neodpustily. Ve starších dorostencích potvrdil výbornou připravenost Prokop Tomášek a podruhé si pověsil na krk zlatou medaili, na 5,resp.7.místě skončili J.Hyxa (VLI)a C.Podrábský (VLI) a i ostatní turnovští závodníci skončili v polovině startovního pole (70 závodníků). V mladším dorostu se “blýskl” 11.místem Eda Žemlík, v mladších dorostenkách  podaly naše loni ještě žákyně výborné výkony a mezi 70 závodnicemi skončily v pořadí M.Tomášková, A,Zabořilová a K.Houžvičková na 12, 17 a 21.místě. Ve starších dorostenkách skončila nejlépe na 32.místě B.Lamačová, ostatní děvčata dost chybovala (60 účastnic)

Krátká trať: asi nejhezčí závod v čistém členitém lese opět s konkurencí i dospělých týmů všechny dokonale prověřil!  Prokop Tomášek potvrdil roli  hegemona ve starších dorostencích a po téměř bezchybném výkonu vyhrál i třetí závod, a to o 3´! V mladších holkách byla M.Tomášková na 11.místě, v mladším dorostu byl E. Žemlík na 22.místě a ve straších dorostenkách se předvedla K.Lamačová hezkým výkonem a 12.místem.. Ostatní poměrně dost chybovali, kromě kluků v M18.

Shrnutí: byla to skvělá akce pro všechny mladé závodníky, pro mnohé z nich to byla premiéra nejen v dorostu, ale hlavně s mezinárodních terénech a s mezinárodní konkurencí. Kdo chtěl, tak určitě se posunul ve svém růstu nejen sportovním a mohl načerpat motivaci i příklad od ostatních. A Prokop Tomášek? Důkaz, že i v Turnově může vyrůst závodník mezinárodní špičky (snad nám chlapec nezpychne), který dává příklad i ostatním… atmosféra v týmu byla skvělá a za sebe  musím ještě hodně poděkovat Alešovi Drahoňovskému  za spolupráci a všestrannou péči  o svěřence včetně vaření, řízení auta, rozborů tratí apod. Není to rozhodně samozřejmé..

Tak zase za rok mezi medvědy na Slovensko? Jsem pro…. Žilina volá.

Filip Stárek

 

11. 4. 2024 | Filip Stárek
PARTNEŘI ODDÍLU