Gymnázium Turnov ovládlo celostátní finále přeboru škol v orientačním běhu (12.6. Brno) a v obou věkových kategoriích přivezlo medaile do Turnova!

Dva týmy turnovského gymnázia se úspěšně „prokousaly“ krajským kolem Přeboru škol v orientačním běhu, které se konalo v Jablonci n.N. 5.6. 2024. V mladší i starší kategorii celkově zvítězili a postoupily do celostátního finále. To se konalo v Brně – Žabovřeskách na náročných tratích v pestrém terénu od městské zástavby po zarostlý lesopark, s netradičně velkým převýšením. Konkurence je rok od roku větší, velmi důstojně uspořádaného finále se zúčastnilo celkem 450 závodníků z 20 nejlepších škol v obou kategoriích. Ta mladší zahrnuje 2. stupeň ZŠ a nižší osmiletá gymnázia, ta starší pak střední školy. Bodují vždy nejlepší 2 závodníci a závodnice v každé podkategorii, o pořadí pak rozhoduje prostý součet bodů za umístění.

Pod vedením učitele tělocviku a aktivního „sokola“ Petra Sádka vyrazila početná turnovská výprava už o den dříve vlakem do Brna, kde studenti přespali v ubytovně místního Sokola a připravili se na finále při taktické přípravě. Páteř týmu, kde zejména starší patřili mezi favority na zlato, tvořili členové Sportovního programu turnovského gymnázia z obou  turnovských oddílů OB a SOK TJ Turnov doplnění o talentované jednotlivce z jiných sportů. A jak jsme dopadli?

V kategorii středních škol (HS + DS) získal tým Turnovského gymnázia zlato po vynikajícím výkonu všech závodníků, zejména pak vítěze Prokopa Tomáška a sesterského tria Míši, Báry a Karolíny Novotných, které se v tomto pořadí seřadily na 2.- 4.místě v kategorii DS. Ale i ostatní zaběhli velmi dobře a v součtu jednoznačně porazili druhé gymnázium F.X.Šaldy z Liberce (loňský vítěz) i třetí gymnázium Dačického z Pardubic.

V kategorii základních škol a nižších gymnázií běžela skvěle zejména děvčata z kategorie D9, které v pořadí Matilda Tomášková, Anna Zabořilová a Katka Houžvičková obsadila 2,4.a 6.místo, v H9 byl stříbrný Eda Žemlík a 7.Jáchym Pešek. A i když v mladší kategorii D7 a H7 reprezentovali i daleko méně zkušení závodníci a závodnice, tak to v celkovém součtu stačilo na krásnou bronzovou medaili!

Co na závěr?  Stále prestižnější akce přinesla vynikající sportovní úspěch nejen týmu turnovského gymnázia, ale i Turnovu jako městu, který je výsledkem skládačky z mnoha dílů. Zejména pak práce trenérů mládeže orientačního běhu OB TJ Turnov, Sportovního programu gymnázia Turnov (Aleš Drahoňovský, Jan Kovář, Filip Stárek) a učitelů tělocviku gymnázia Turnov Petra Sádka a Daniela Strnada a dalších spolupracujících a příznivců. Všem patří dík za mnohdy neviditelnou práci, bez které by podobný úspěch nebyl možný!

 

Filip Stárek

trenér dorostu OB TJ Turnov 

 

20. 6. 2024 | Filip Stárek
PARTNEŘI ODDÍLU